Menu
Blog
Právě čtete: Krajské město bez autobusového nádraží?
Sdílejte článek:

Krajské město bez autobusového nádraží?

Znáte ten pocit, když přijedete do nezná-mého města a potřebujete přestoupit z vlaku na autobus? Pokud si to nenajdete na mobilu, nebo pokud takovým moderním vymoženostem moc nehovíte, jste rádi, když je to někde poblíž, s dobrým značením cesty a srozumitelným informačním systémem. A ideálně s nějakým drobným zázemím v podobě toalet nebo občerstvení. V opačném případě stojíte před vlakovým nádražím a přemýšlíte, zda hledat informační centrum, nějakou mapu nebo bude rychlejší obtěžovat dotazy kolemjdoucí, snad starousedlíky.

25. 8. 2022
  |  
5 minut čtení
  |  
Sdílejte článek:

V případě našeho města b) je správně. Od roku 2011 nemá krajské město autobusové nádraží. Ponechme stranou, proč tomu tak je, kdo z toho měl jaký prospěch.

Základní otázka, kterou si musí každý zákonitě položit je: proč by město mělo mít autobusové nádraží?

Především jde o tranzitní prostor poskytující cestujícím rychlý a bezpečný způsob přestupu. Další výhodou je snadná identifikace toho správného nástupiště. A nezanedbatelnou výhodou je snadná orientace pro mimoměstské cestující a turisty.

V našem městě se o podobě a umístění nového „autobusáku“ mluví už hodně dlouho. Vlastně už od jeho zrušení. Snad každé alespoň trochu solidní politické uskupení ho od té doby mělo ve svém volebním programu. A výsledek? Skutek utek…

My tento stav napravíme. Nechceme budovat obří terminál, stačí pár zastřešených zastávek srozumitelně označených a nedaleko nádraží. K tomu může ideálně posloužit pozemek přímo naproti nádraží. Pozemek je v majetku SŽ, ale s každým vlastníkem se dá jednat. Jak konkrétně bychom si to představovali, to vám nejlépe napoví obrázky.

Autobusové nádraží v této podobě nám v krajském městě rozhodně dává smysl. Pokud i vám, volte nás, SPOLEČNĚ ÚSTÍ NAD LABEM.

Další články